Tryksager giver mindre klimaaftryk end du tror.

Tryksager giver mindre klimaaftryk end du tror.

januar 28, 2022 Slået fra Af admini

De danske trykkerier har de sidste mange år haft stort fokus på at forbedre og dokumentere tryksagers klimaprofil da dette er noget mange virksomheder spørger ind til.

 

Når virksomheden derfor skal ud og vælge trykkeri er det derfor blevet nemmere at gennemskue om det er et miljøvenligt trykkeri eller ej. Der er flere punkter der kan kigges og måles på. Ang. papiret så er det vigtigt at det er certificeret FSC, PEFC™ og/eller er mærket med EU Blomsten.

 

FSC er en mærkningsordning der bruges internationalt til både træ og papir. Mærket betyder at der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere. PEFC er ligeledes en anerkendt mærkningsordning der står for ansvarlig skovdrift.

 

EU-Blomsten sættes på varer hvor man har kigget på hele produktets rejse og hvilke miljømæssige belastninger det måtte være opstået undervejs. Her ses f.eks. på brug af kemikalier og produkterne har været gennem en grundig kontrol. Det er det officielle miljømærke i Europa og sikrer at kunden når de vælger produkter med EU-blomsten får varer der belaster miljøet mindst muligt og dette er tænkt ind i hvert skridt af produktionen.

 

Med hensyn til blækket der bruges til tryk så har flere af de store producenter i mange år haft fokus på at mindske klimaaftrykket ved bla. at finde løsninger til at ændre trykfarven fra olie til vandbaseret, mindske Co2 udledningen ved produktion og transport, bruge genbrugsplast og i flere tilfælde endda Ocean Plast samlet op fra verdenshavene. Der tænkes på genbrugsmateriale til indpakning og forsendelser og belastningen det giver at komme af med det tomme emballage og tonerkassetter efter endt brug.

 

Ligeledes er social bæredygtighed kommet på dagsordenen, både hos producenterne og trykkerierne. Begrebet social bæredygtighed dækker over disse 7 Verdensmål: Afskaf fattigdom, Stop sult, Sundhed og trivsel, Kvalitetsuddannelse, Ligestilling mellem kønnene, Bæredygtige byer og samfund, Fred, retfærdighed og stærke institutioner.

 

Det er de små ting der tæller, og på hvert punkt hvor man bevidst kan tilvælge en mere miljøvenlig løsning, så vil det tælle med i det store klimaregnskab.

 

Og man behøver ikke at gå på kompromis med kvaliteten når man vælger en mere miljøvenlig løsning. De store trykkerier bruger korrekt certificeret papir, toner og emballage fra anerkendte producenter der garanterer super trykkvalitet og holdbarhed, både til de små og store opgaver.

 

Måden dine tryksager fremsendes på kan også have meget at sige for miljøet. Flere trykkerier har taget initiativer til brug af miljøvenlig emballage og pakkefyld, så tryksagerne kommer både sikkert og godt frem, samtidig med at miljøbelastningen er mindst mulig.