Bæredygtig kompostering i byen – sådan omdanner du selv dit grønne affald til kompost
De fleste der bor i byen har ikke plads, lyst eller mulighed for at lave en traditionel kompostbunke. Det er virkeligt ærgerligt, for vi producerer alle en hel del grønt affald der bare går til spilde og bliver sendt på forbrændingen, og det gør ikke noget som helst godt for hverken dig eller miljøet.
Men der findes heldigvis en super enkel måde at omdanne sit køkkenaffald til kompost – også selvom man bor i lejlighed og har minimal plads. Metoden hedder bokashi https://www.mikrohaven.dk/urban-gardening/bokashi-kompost-lav-din-egen-supergoedning-af-dit-madaffald/ og går i al sin enkelthed ud på at fermentere (gære) det grønne affald i en lukket beholder. På den måde nedbrydes det organiske materiale, og når man så blander det med jord i f.eks. krukker eller højbede, så omdannes det til god og nærende kompost i løbet af blot 14 dage.
Metoden er nærmest uden gener. Man kan ikke lugte materialet da det opbevares i en lukket beholder, og der skal ikke blandes orm ind i sagen. Så reelt er det super nemt at gå til og kan gøres under vasken i de fleste køkkener. Når man åbner spanden så lugter det lidt af god mørk øl. Det er et sjovt fænomen og en spændende proces.
Hvordan kommer jeg i gang med bokashi
Det er faktisk ikke særligt svært. Alt der skal til er en beholder (den kan du lave selv – prøv at google DIY bokashi spand), noget kompostgær og så dit grønne affald.
Og her er der stort set ikke nogen begrænsninger på hvad du kan bruge. Det er reelt kun store knogler og mugne ting du skal undgå. Ellers kan du sagtens smide både, fedt, madrester, kød, mælkeprodukter og citrusfrugter i – selvom det generelt ikke anbefales at putte disse ting på kompostbunken.
Herefter fylder du spanden, blander løbende med kompostgær og når spanden er fuld, skal den stå og gære i fred i 14 dage. Herefter kan du grave det ned i dit bed eller blande det med jorden i dine krukker og dine planter har noget lækker, miljørigtigt næring at arbejde med.
Så summa summarum – alle kan kompostere, også selvom de bor i byen og har begrænset plads.
Interesserer du dig generelt for urban gardening og at dyrke dine egne grøntsager, kan jeg anbefale dig at læse mere på om at dyrke grøntsager i byen på selv den mindste plads. https://www.mikrohaven.dk/urban-gardening/ Her finder du masser af tips til bæredygtig dyrkning i byen.