Vand, vegetation og vejr – sådan kan dine grønne områder hjælpe miljøet

Vand, vegetation og vejr – sådan kan dine grønne områder hjælpe miljøet

juli 28, 2021 Slået fra Af admini

Sponsoreret indhold

Hvis du har en have og samtidig går op i at passe godt på vores miljø, er du helt sikkert opmærksom på de mest gængse regler, der findes, når god haveskik skal gå hånd i hånd med bæredygtighed. Dette kan f.eks. være at undlade at benytte giftige midler og skrappe kemikalier, der kan skade naturen og vores grundvand. Selvom disse ambitioner er et rigtig godt skridt på vejen, er der også andre, mere ukendte metoder, du relativt nemt og hurtigt kan iværksætte for at hjælpe miljøet og handle så bæredygtigt som muligt. Læs med her, og bliv inspireret til nye initiativer – vi lover, at du hverken behøver grønne fingre eller store budgetter!

Søens økosystem

Mange mennesker har haver med søer og andre vådområder. Måske er det aldrig faldet dig ind, at du faktisk aktivt kan forbedre din haves tilstand og overordnet set gøre miljøet en tjeneste ved at sikre dig, at søens økosystem er sundt og velfungerende. Det behøver endda hverken være tidskrævende eller svært at finde gode, grønne løsninger til forbedringen af din sø, så der er ingen grund til at tøve med at komme i gang med optimeringen af de våde områder.

Der er mange fordele forbundet med at anlægge vandvegetation i søen. Flydende vegetation kan tilføje en flot og naturlig æstetik til din have, men vigtigst af alt forbedrer den sunde vegetation søens vandkvalitet ved at fjerne skadelige alger og har desuden en naturligt indbygget dyrebeskyttende effekt. Vandvegetationen kan nemlig også tilbyde ynglepladser og bæredygtige habitater til f.eks. vandfugle, og du kan derfor være heldig at blive vært for en truet eller sjælden fuglefamilie lige uden for din egen dør.

Havepleje

Der findes en håndfuld gode og bæredygtige vaner, du med fordel kan indarbejde i din sædvanlige, rutinemæssige pasning af din have. Hvis du har anlagt højbede, blomster, buske eller anden beplantning i din have, ved du, at der er to afgørende faktorer, der er nødvendige, for at disse vil vokse og overleve – nemlig sol og vand. Vi får heldigvis gode mængder af begge disse naturligt i Danmark, men mange vælger alligevel at sikre sig, at deres planter ikke tørster i de varme sommermåneder ved også at vande planterne på egen hånd.

Flere vælger at benytte vandslanger, når de vander i haven, hvilket der også kan være klare miljømæssige fordele ved. Ved at benytte en god og holdbar vandslange sikrer du nemlig, at vandet bliver fordelt målrettet og bevidst, og du spilder derfor ikke store mængder vand ved læk eller lignende. Derudover sparer du selvfølgelig også en god portion dyrebar tid og energi, fremfor hvis du f.eks. skulle vande hele haven med en gammeldags vandkande.

Du er forhåbentlig blevet inspireret til et par nye måder, hvorpå du kan opnå et dejligt og smukt havemiljø, mens du handler med omtanke for miljøet. Rigtig god fornøjelse med de spirende ambitioner og grønne projekter!