5 råd til hvordan du hjælper miljøet
Uanset hvor du finder dine nyheder og din information, så går der formentlig ikke én dag uden, at klima og miljø bliver nævnt. Det er noge som virkelig fanger vores interesse – og med god grund. Men hvad kan vi som mennesker personligt gøre? Er det ikke kun de store lande og politikerne der kan sætte dagsordenen når det kommer til miljø?
Svaret nej. Der er et ordsprog der hedder mange bække små gør en stor å. Hvis vi alle bare gør lidt for, at hjælpe miljøet, så vil vi lige pludselig gøre et stort indhug.
Lad os sætte det op på en måde så alle forstår det – blot så alle forstår pointen i ordsproget. Lad os antage at kun 1 person donerer én krone til naturstyrelsen (naturstyrelsen er en offentlig instans, men nu bruger vi blot denne som eksempelvis). Hvis 1 person donerer én krone til naturstyrelsen, så vil naturstyrelsen have én krone.
Hvis hver eneste person i Danmark donerer én krone til naturstyrelsen, så vil naturstyrelsen have over 5.8 millioner kroner. Her er der tale om, at mange bække små gør en stor å. De fleste vil end ikke bemærke, at de taber én krone på gaden.
Råd som du personligt kan foretage
- Undgå brug af kemikalier i haven eller andre grønne områder. Der er mange kemikalier som er blevet forbudt i Danmark, men der findes stadig nogle kemikalier som ikke bør bruges i naturen. Kig eventuelt på etiketten på flasken med det pågældende kemikalie – her vil du kunne se om, flaskens indhold kan være miljøskadeligt.
- Se om du kan lade være med, at købe engangsflasker. Som vi alle ved så er plast en stor synder i miljøsammenhæng. Plastik er ikke nødvendigvis en dårlig ting, hvis du eksempelvis køber en miljøvenlig vandflaske af plastik, vil det være helt fint.
- Reducer dit klimaaftryk ved, at spare på elektriciteten. Hvis du eksempelvis husker, at slukke lyset efter dig når du forlader stuen, køkkenet eller badeværelset. Så er du allerede ét skridt tættere på målet.
- Shop lokalt og organisk. Når du handler ind, så se om ikke du kan købe klimavenlige varer – eventuelt fra den lokale landmand eller andet i den dur. Hvis man køber produkter fra butikkerne som er produceret i Kina, Indien, Japan eller andet i den dur, så er der brugt rigtig, rigtig mange ressourcer på, at fragte det fra det ene land til det andet.
- Genbrug. Se om ikke du kan genbruge dine ting i stedet for, at smide dem ud. Der er mange mennesker der ikke er meget for genbrugsbutikker – men faktum er, at der faktisk er mange genbrugsbutikker som har nogle ting i rigtig fin kvalitet og som
koster en brøkdel af den oprindelige indkøbspris. Derudover sparer man så miljøet for én produktion mindre.
Du skal nok komme efter det
Selvom det hele kan virke en kende uoverskueligt på nuværende tidspunkt, så skal du nok komme efter det. Det tager tid. Men med en del research og vejledning, så vil du stille og roligt kunne implementere de mange råd.