Guide til din egen urbane miljøvenlige jungle

Guide til din egen urbane miljøvenlige jungle

juli 28, 2021 Slået fra Af admini

Sponsoreret indhold

Det hitter som aldrig før at tænke på floraen i storbyerne – og gudskelov for det. Der dukker flere og flere grønne tiltag, områder og arealer op i rigtig mange storbyer verden over, og også herhjemme er de urbane grønne fingre begyndt at vise sig. Både på offentlige områder såsom parker og bygninger og på private altaner, terrasser og tage.

I dette indlæg kan du læse en lille guide til, hvordan du kan gøre dine omgivelser endnu mere frodige, grønne og jungle-agtige. Den urbane jungle er nemlig både hip og miljøvenlig, og derfor er der ingen gode grunde til ikke at tænke over, hvordan du kan få endnu mere grønt ind i dit liv.

Grønne tage er det nye sort

Du har måske set det, hvis du har rejst i udenlandske storbyer i løbet af de seneste par år – de grønne tage. Det er nemlig blevet voldsomt populært i udlandet at anlægge et såkaldt sedumtag, hvor man anlægger græs på taget, og nu har trenden omsider også vundet indpas i Danmark.

Sedumtage er nemlig et initiativ, der både pynter æstetisk og har en stor praktisk og miljøvenlig funktion. Hvis du har mulighed for at anlægge et grønt tag, vil du opleve, at mængden af regnvand i kloaksystemerne mindskes, fordi afledningen hertil bliver mindre. Græsset på taget vil simpelthen suge en stor del af det regnvand, der ved årstidernes store byger og regnskyl ellers ville kunne risikere at oversvømme kloaksystemerne.

De grønne tage har også en smart temperaturregulerende effekt ved at virke isolerende om vinteren og få vandet til at fordampe om sommeren, så taget ikke opvarmes alt for kraftigt. Du kan altså ganske nemt skabe en miljøvenlig tagbeplantning, der både skaber urban diversitet, en oase for insekter og dyr i byen og ikke mindst pynter og skaber et grønt og sundt blikfang midt i byens rå omgivelser.

Hæng planterne op

Har du ikke et helt tag til rådighed, men måske en tagterrasse eller en altan, kan du stadig være med til at skabe grønne æstetiske blikfang og oaser midt i byen. Med planteophæng kan du nemlig hæve volumen og niveauet af planter, du kan dyrke på din altan, så andre også kan få glæde af dem. Hæng planter ud fra væggen, ned fra loftet eller hvor du ellers kan finde på det. Med et flot og praktisk planteophæng er det næsten kun fantasien, der sætter grænserne.

Med planteophæng får du mulighed for at dyrke nogle anderledes planter, end du ellers ville gøre det i urtepotter eller krukker på jorden. Du kan nemlig lade mere eksotiske hængende planter sno sig flot ned fra urtepotterne eller klatre op ad vægge og mure. Der er rigtig mange forskellige muligheder for at lave din altan til en flot og indbydende urban jungle.