Mine børn er miljøvenlige opfindere i skolen – Leger med Kugleventiler, rør og gaffatape

Mine børn er miljøvenlige opfindere i skolen – Leger med Kugleventiler, rør og gaffatape

maj 1, 2019 Slået fra Af admini

Man må ikke blære sig med sit afkom, men når de gang på gang kaster sig ud i leg med kugleventiler, vekslere og slanger, og kommer hjem med nye opfindelser fra skolen, bliver man altså lidt stolt.

Genfunden glæde ved skolen

Jeg har tvillinger i 6. klasse, der ikke tidligere har fundet nogen glæde ved at gå i skole. Der var ikke som hos så mange andre en klar indikation af, om de var sproglige eller matematisk anlagte eller havde nogen særlig interesse for et bestemt fag. Her skal det siges, at de er meget intelligente begge to, og de gav ofte udtryk for at de kedede sig, hvilket havde en dårlig effekt på læreren, der bare så dem som dovne. Min kone er selv meget naturfagligt interesseret og hun har særligt undret sig over, at det ikke tidligere er lykkedes os at vække deres interesse. Selv er jeg temmelig ligeglad med, hvad de interesserer sig for, bare de finder noget.

Lærer giver folkeskoleklassen mod på at eksperimentere med kugleventiler

Så da der startede en ung kvinde, som deres naturfagslærer, var det spændende, hvilket indtryk hun fik af dem, og om hun formåede at lave en undervisning, der kunne fange og inspirere. Første time havde hun fyldt katederet med alskens ting og sager, der mest af alt lignede levn fra industrien. Her var pumper og kugleventiler, rør og samlinger. De fik lov til at bygge mystiske konstruktioner i fri leg og eksperimentere sig frem det første lange stykke tid, så de på den måde blev bekendt med teknologien – fjederventiler, kugleventiler, rør & fittings, vekslere og slanger.

Bragte begejstringen med sig hjem

Efter at have talt uafbrudt om skoledagens opgave ved aftensmadsbordet gik turen ellers rundt i køkkenet og på badeværelset, hvor VVS-installationers kugleventiler blev gennemgået, hvordan de virkede, hvordan kugle-mekanismen sørgede for, at de tjente til formålet osv. osv. Det er en vild følelse, når rollerne bliver vendt om, og ens børn pludselig er dem, der lærer fra sig. De indtog en lidt dybere stemme og sagde ting som: jamen far, du kan nok forstå, at det er sådan det virker”. Af og til var det svært at holde masken, men jeg gjorde det bedste, jeg havde lært, så de fik lov til at brilliere.

Hvem skulle tro at mine børns begejstring blev vækket af kugleventiler?

Det er utroligt skønt at se begejstringen i sine børns øjne, særligt når det har været så længe undervejs i deres skoletid. Om de skal være ingeniører med job i industrien og fikse kugleventiler til daglig, ved jeg ikke, den del lader jeg dem selv om at bestemme, men i hvert fald kan jeg nu sove roligt om natten. Faktisk har undervisningen også smittet positivt af på de andre fag, som mine børn har i skolen og jeg glæder mig til at se, hvad det udvikler sig til.