Pas på vores gletsjere

Pas på vores gletsjere

januar 18, 2021 Slået fra Af admini

Global opvarmning stjæler hvert år meter af vores gletsjere rundt i verden. Det er i det 20 århundred gået langt hurtigere end tidligere med at vores gletsjere smelter. Vil vi sikre at vores tiptipoldebørn stadig kan komme afsted på den årlige skiferie som vi elsker overalt og glæder os til hver vinter, så er det vigtigt vi begynder at lave nogle drastiske ændreringer verden over.

Gletsjeren gør sådan at vi kan komme på ski året rundt, og i vinterperioden, kan vi tage på en optimal skiferie tidligere på sæsonen grundet vores gletsjere.

Norge byder blandt andet på Fonna og Sunne Gletsjeren hvor vi tager til, for at komme på det vi kalder sommerski.

Hvorfor er gletsjerskiløb fantastisk.

  1. Vi kan komme på ski hele året, godt nok er områderne små når vi snakker sommerski. Men det er muligt og forholdende er udmærket. Pro atleter bruger sommerski til at holde sig klar så de kan præstere under store begivenheder som X-games, til alle os skielskeres fornøjelse.
  2. Derudover er der selvfølgelig høj sol i sommerperioden, så i mange tilfælde vil man faktisk kunne stå på ski eller snowboard i en meget tynd langtrøje eller en t-shirt. Flere steder som i Fx Tignes i Frankrig hvor der både er sommer aktiviteter og gletsjer, der kan man stå på ski og svømme og lave vandaktiviteter i samme uge hvor man er på sommerferie.
  3. Når vi savner skiløbet i vinterperiode, er det blot at tage af sted, mange kender ikke til mulighederne inden for sommerski. Det gør vi ikke fordi områderne ikke er ret store i sommerperioden. Hvis man kigger på Kitzsteinhorn, så er der altså kun åben for et par lifter og et par løjper.

Derudover støtter man selvfølgelig det lokale folk som lever af deres sne og skiløbere som sikrer dem jobs i alperne sommeren over. Da mange af de steder hvor man ikke har sommerski løb, vil de som arbejder på et skiresort ud og skulle finde et nyt job i sommerperioden.

I Østrig er der flere gletsjere som lyder hårdt af global opvarmning, blandt andet Stubai-gletsjeren som åbner tidligt hvert år for skiløb, så er der også Pitztal gletsjeren som er super fantastisk, det er ikke så mange danskere der tager her til, men det østriske skilandshold bruger område til at træne på året rundt. Så er der de mere kendte blandt danskerne Hintertux, Kitzsteinhorn og Dachstein. Kitzsteinhorn er der mange danskere der besøger i sommerperioden, grundet Zell am See byen som byder på utroligt mange sommeraktiviteter, som blandt andet kajak, mountainbike, rafting, klatring osv. Virkelig et fedt område, som selvfølgelig allerede nu har sikret sig mod at gletsjeren ikke kommer til at overleve i fremtiden hvis vi ikke passer på kloden og den globale opvarmning.