Sådan får du en miljøvenlig græsplæne

Sådan får du en miljøvenlig græsplæne

juni 10, 2020 Slået fra Af admini

De seneste par år har vi oplevet nogle slemme tørkeperioder om sommeren i Danmark. Dette udtørrer græsplænerne, så de bliver helt gule og kedelige at se på. For at undgå dette er der mange, som vander deres græsplæne i tørkeperioderne. Dette er af nogle set som ressourcespild, da græsset egentlig bare går i dvale, og man bruger enormt meget drikkevand på at hælde det lige ned i jorden. En mere miljøvenlig måde er at behandle græsplænen med topdressing efter en tørkeperiode.

Topdressing

Topdressing, også kaldet plænedress, blanding af muld, sand og kompost eller naturgødning. Det er en form for naturlig gødning til græsplænen, men det kan også bruges til at reparere huller i græsplænen. Plænedressing er et mere naturligt alternativ til NPK-gødning. Det tilfører næringsstoffer naturligt til plænen, så den kan vokse sig grønnere og pænere, uden at du har vandet den konsekvent hele sommeren igennem.

Hvordan lægger man topdressing?

Først skal græsset slås til en længde mellem 4 og 6 cm. Det skal ikke være for kort, da det ellers kan drukne i den topdressing, der skal lægges ud.

Derefter skal du ”lufte” græsplænen ved at fjerne eller løsne mos. Dette gøres for at græsplænen kan blive mere modtagelig overfor topdressingen, så den bedre kan gøre sit arbejde på plænen. Du kan bruge en plænelufter eller du kan løsne mosset manuelt med en rive.

Dernæst skal det løsnede mos rives sammen, så det ikke ligger og dækker for græsset, når du skal sprede topdressingen.

Til sidst skal topdressingen fordeles på græsset. Det skal fordeles i et lag på max en halv til en hel centimeter. Hvis man lægger for tykt et lag, kan man risikere at dræbe de forhenværende græsplanter, i stedet for at give dem ekstra god og lækker næring, så de kan vokse sig store og grønne.

Du kan fordele det ved at hælde topdressingen fra det store poser over i en trillebør. Herefter kan du lægge det i små bunker eller tynde rækker rundt på græsplænen. Til sidst flader du det ud med en rive, hvor du vender den flade side ned mod græsset.