Spis klimavenligt – det gavner både dig og verden

Spis klimavenligt – det gavner både dig og verden

december 20, 2019 Slået fra Af admini

Alt hvad vi forbruger har en klimaaftryk. Det gælder vores transportformer, og hvor langt vi rejser. Det gælder også for de ting og produkter, vi køber, og hvordan de er blevet produceret. Og det gælder i høj grad den mad, vi spiser. Faktisk er vores madvaner ikke kun en af de helt store årsager til den globale opvarmning, men også til forurening af både land og vand samt ødelæggelse af naturen.

Det er vigtigt, at vi agerer som ansvarlige forbrugere, hver gang vi køber noget, og hver gang vi spiser. Læs mere her, om hvordan du kan leve mere bæredygtigt og være med til at skabe en renere og grønnere verden.

Spis plantebaseret

En kost helt fri for animalske produkter er som udgangspunkt den mindst klimabelastende kost. Det kræver nemlig mange flere ressourcer at fremstille kød, mælk og æg end korn, frugt og grønt. Det kræver både meget mere vand, plads, tid, og energi. En tredjedel af jordens landoverflade bliver brugt til animalsk fødevareproduktion, og 98% af jordens biomasse består af mennesker plus vores landbrugsdyr.

Vores appetit for kød er den førende årsag til fældning af skov over hele verden, til forurening af vand, udryddelse af arter og til dyremishandling på en massiv skala.

At vælge at droppe animalske produkter er en af de nemmeste måder, du kan gøre den største forskel for klima, miljø og verdens dyr – både de vilde og dem bag tremmer.

Køb økologi og lokale råvarer

Selv hvis du spiser helt plantebaseret, men køber alle dine madvarer forarbejdede, konventionelle og langvejs fra er det stadig en stor klima- og miljøbelastning.

Køber du ikke dine råvarer økologiske, vil de være sprøjtet med diverse giftige kemikalier. Det skader både dig og naturen og er en alvorlig sag for insekterne. Det er altså ret vigtigt, at vi lige ofrer de ekstra kroner på økologi og sørger for at vores mad og dermed vores vand og natur ikke bliver forgiftet.

Transport er ligesom vores mad og køb af ting et kæmpestort klimaproblem. Så ligesom at det er utrolig vigtigt, at vi undgår at flyve og forsøger at bruge offentlig transport eller cykel, når vi skal steder hen, er det også essentielt, at vi søger for, at vores mad ikke rejser tværs over kloden.

Lad derfor så stor en del af din kost som muligt komme fra dansk jord. Undgå især fødevarer, der er blevet transporteret med fly. Det allerbedste er, at begynde at gro frugt og grønsager i din egen have.

Tag også en beslutning omkring at vælge madvarer, der kun er let forarbejdede eller helt uforarbejdede og ikke pakket ind i plastik. Plastik er et kæmpestort miljøproblem og både landjorden og især havene er ved at drukne i det.